PROJECTOMSCHRIJVING

Message in a Bottle, een reis van verborgen wensen

Message in a Bottle – Moki Last

Een reis van verborgen wensen

 

Message in a Bottle is een kunstproject van beeldend kunstenaar Moki Last.

Het kunstwerk bestaat uit 100 potvormen. De vormen zijn verstild en contemplatief. Ze stralen de perfectie van imperfectie uit. Elke potvorm draagt in zich een goede boodschap voor de wereld.

 

Ontstaan idee

Het idee ontstaat in 2012. Een kunstwerk dat positieve wensen genereert in deze tijd van onrust en turbulentie. Moki Last signaleert een kentering in de maatschappij, een omslag van het streven naar economische welvaart naar maatschappelijk welzijn.

Last heeft het maken van kunst jarenlang ervaren als “een dringende en dwingende behoefte.” Nu is het een “zijn”. “Ik ben beeldend kunstenaar en spreek me uit via mijn werk,” zegt zij.

 

Moki Last als kunstenaar

De eerste presentatie van het project valt samen met de zestigste verjaardag van Moki Last. “Gewoon een verjaardag, maar ook een moment om bij stil te staan en te vieren”, zoals Moki zelf zegt, “misschien is het geen toeval”. Omzien, maar vooral verder vooruit kijken.

Moki Last is actief als beeldend kunstenaar sinds 1982 en werkt vaak met klei. Een maakbare materie. Moki zegt: “Het kunstenaarschap is mijn taak. Dat is niet zwaar zoals sommigen dat misschien ervaren bij het woord taak, maar mij geeft het een blijmoedig, licht gevoel.

Curatoren en kunstcritici plaatsen de kunstenares in de stroming van het Wabi Sabi: een eeuwenoude Japanse filosofie van levenskunst. Wabi staat voor eenvoud, onbevangenheid, eenzaamheid en oprechtheid. Sabi staat voor acceptatie en rust.
De kunstenares herkent zich hierin. “Innerlijke eenzaamheid ervaar ik juist als een positieve factor in mijn werk. Het geeft rust en afstand van het wereldlijke. Dat heb ik nodig.”

 

Message in a Bottle is ambitieus. De uitvoering valt soms zwaar. “Het is een project van pieken en dalen. In 2012 dacht ik al in 2013 museaal te presenteren. We zijn inmiddels in 2015. De realisatie van het project blijkt een zoektocht vol twijfels en ontdekkingen.”

Hidden Messages

Het project bestaat uit 100 zwart-witte potvormen van 90 centimeter hoog. Op een onverwachte, inspirerende locatie. Het project maakt een reis en start in Den Haag. De vormen zijn verstild en contemplatief. Men vraagt zich af waar ze vandaan komen en waarheen ze onderweg zijn. De inhoud verandert gedurende de reis. Elke potvorm bevat een of meerdere wensen. Eenmaal in de pot blijven de wensen verborgen, het worden Hidden Messages. Als verstilde getuigen zetten de Bottles hun reis voort, steeds meer wensen verzamelend.

 

Tenminste 100 wensen ten gunste van de wereld verspreiden zich. De Bottles reizen , maar worden ook aangekocht. Wensen van filosofen, wetenschappers, denkers en politici. Maar ook die van gewone doeners en denkers. Boodschappen passend in de denkwijze van de kunstenaar.

 

De boodschappen worden door Last met de hand geschreven op rijstpapier. Dit vel met de wens wordt in de potvorm gesloten. Een tweede vel rijstpapier vormt met alle wensen een boek dat het project begeleid.

 

Ondersteuning project

Wie de realisatie van het project wil steunen, kan een potvorm aankopen. Elke vorm is uniek. De kosten van een potvorm bedragen € 2.500,-.
Het is ook mogelijk om alleen een goede wens te kiezen. De kunstenares schrijft de boodschappen apart nog eens op rijstpapier, per boodschap in een genummerde en gelimiteerde oplage. De kosten van een geschreven goede wens bedragen € 50,-.

Start van een reis

Moki beschrijft zichzelf als een zandkorrel. Dat is geen nietig element van het universum maar een van de vele elementen die samen de wereld vormen, waardoor elk element op zich waardevol is. Voor Moki staat dit voor het gevoel dat zij iets kan betekenen.

Op 13 en 14 november en 20 en 21 november presenteert Moki Message in a Bottle aan het publiek. De expositie is de start van de rondreis van het project en de goede wensen die zich op die manier over de wereld gaan verspreiden.
Het droombeeld is als de spreekwoordelijke vlinder in de Sahara, die door te fladderen uiteindelijk een orkaan weet te ontketenen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *